{{'{0} produkter' | aoStringReplace: result.Count}}

Din søgning gav desværre ikke noget resultat

Vi kunne desværre ikke finde noget ud fra søgningen: "{{searchString}}".

Prøv at søge efter nogle andre ord eller find varerne via kategorierne.

Søg varer


Du kan søge efter varenumre, EAN num, produktnavne og lign. 

Slagtehuset

Slagtehuset På en enorm pløjemark i Holsted er håndværkerne ved at opføre Europas mest moderne kreaturslagteri. Endnu er der ingen dyr, der er blevet slagtet, men slagteriet ligner allerede den perfekte kulisse til en gyserfilm.

Hvis Ole Bornedal tilfældigvis skulle være på jagt efter et sted, hvor han kunne filme en opfølger til gyserfilmen Nattevagten. Du ved, den, hvor Ulf Pilgaard slår folk ihjel med en stor kniv. Så kan vi afsløre, at Worker har fundet det perfekte sted: Danish Crowns nye store kreaturslagteri i Holsted, sådan cirka midt mellem Kolding og Esbjerg.
Hvis man giver sin fantasi lov til at lege lidt, så er sådan et slagteri i hvert fald mindst lige så uhyggeligt som en kirkegård en mørk og stormfuld nat. Her er der dystre gange, gigantiske kølerum med hvide fliser på væggene og blinkende lysstofrør – og så de store kødkroge, som hænger under loftet i et transportbånd, der skal transportere de opskårne dyrekroppe rundt i det gigantiske slagtehus.
“Når vi går her alene om aftenen, så kan det da godt være lidt spændende,” griner Brian Sandberg, der er VVS’er i World Wide Workers, og som underleverandør for Trefor Entreprise arbejder på byggepladsen.
Når Brian ikke er tour-guide, så har han som VVS’er haft travlt med at lave rør-systemerne på slagteriet. Han har taget en pause for at kunne vise os rundt på byggeriet, hvor han har været beskæftiget de seneste syv måneder. Slagteriet er så stort, at ”det er svært, hvor vi lige skal starte rundturen,” som Brian siger.

Sandsække i stedet for døde dyr

Han begynder i et stort rum, som om et par måneder sikkert skal rumme en masse hakket oksekød, men hvor der lige nu myldrer med håndværkere. Nogle arbejder under loftet på lifte, andre slæber på svejseudstyr. Brian peger op under loftet, hvor der løber et mylder af rør. Her er rørsystemer til tre forskellige slags varmt vand og to rør til højttryksvand. En eller anden ingeniør har været nødt til at holde tungen lige i munden for at planlægge det hurlumhej.
“Det har jeg så lavet,” siger Brian med stolthed i stemmen.
Midt i rummet har fire hollandske teknikere omdannet to kabeltromler til arbejdsborde. De sidder koncentrede ved hver deres bærbare pc og er i gang med at indstille det store transportbånd med kødkroge, som skal fragte dyrekroppene rundt i slagteriet. Det virker som en ekstremt kompliceret opgave, og de hollandske teknikere ser også en lille smule anstrengte ud. Da slagteriet jo ikke er i gang endnu, bruger de store sandsække til at hænge op i kødkrogene, så de kan tjekke, at systemet virker. En humoristisk sjæl har malet en smiley på den ene sandsæk.
“Det er en rigtig god arbejdsplads, og der er en god stemning. Her er jo mange nationaliteter – så vi snakker en blanding af tysk og engelsk,” forklarer Brian, mens han guider os dybere ind i de mørke og labyrintiske gange. Efter 30 sekunder har man mistet orienteringen – men Brian lover, at han ved, hvor vi er …

Rundt på diskoteket

Når man bevæger sig rundt på så stor en byggeplads, gælder det om at have en bred musiksmag. For det virker som om, at hver eneste gruppe af håndværkere har medbragt hver deres store radio, som de så har skruet op på fuldt knald.
“Det er dem, der kan spille højest, der bestemmer,” griner Brian.
Når man samtidig har de blinkende advarselslamper fra de transportable lifte, og de lange mørke gange, så er det faktisk lidt som at gå rundt på et stort diskotek. Bortset fra, at der absolut ingen dansende damer er i sigte, garanterer guiden.

 

Fakta om DC Beef

Byggeriet foregår på en 114.000 m2 stor byggerund i Holsted, og efter planen skal slagteriet stå klar til at modtage de første dyr til slagtning i foråret 2014.

Fakta om Danish Crown Holsted

  • Når slagteriet er endeligt kørt ind, skal der slagtes 4.500 dyr om ugen. Det svarer til ca. halvdelen af alle de kreaturer, der slagtes om ugen i Danmark.
  • Der skal slagtes 110 dyr i timen. Det er dobbelt så mange som på DC Beefs nuværende anlæg.
  • Der skal udbenes ca. 10.000 kvarte dyr pr. uge, eller hvad der svarer til 500 dyr om dagen.
  • Der skal hakkes 500 ton oksekød om ugen. Det svarer til 600.000 bakker af dem, som købes i supermarkederne. Det svarer igen til ca. 60 procent af alt det hakkekød, som danskerne spiser hver uge.

 

Efter at have set teknik-rummet, havner vi oppe på taget. Det minder om en olieterminal. Igen er der kilometervis af rør og kabler.
Vi besøger byggepladsen et par dage efter stormen, der ramte Danmark i oktober, og guiden fortæller, at det skam også gik ud over byggeriet. Han peger ud i landskabet.
“Prøv at se derude i det levende hegn. Dér kan I se, at materialerne er blevet bremset af træerne.” Holsteds natur er mildest talt blevet pyntet med en ret stor portion flamingo og isolering, og hvad vinden ellers har kunnet få fat i.
Da vi spørger, om der har været sjove episoder på byggepladsen, kommer Brian i tanke om en episode, hvor nogle fik ekstra arbejde:
“Der var en elektriker, der havde bundet et kabel fast til en lift. Måske var det fordi, han ville huske, at han skulle lave kablet. Men da vi så tog liften og kørte med den, ja … så blev kablet jo revet over. Det var lidt surt, for heroppe må elektrikeren ikke lave samlinger på kablet – så han var nødt til at trække 150 meter nyt kabel …” Ja, så kan man jo lære, ikke at binde noget fast til en lift, tænker man.

Dødsrummet

I et andet rum kan man se i hundredevis af kasser med tal på, ligesom der ligger mange forskellige stål-rør, hylder, kødkroge og så videre.
“Prøv at lægge mærke til, at der er nummer på det hele. Det kommer alt sammen fra Holland, og så bliver det bare samlet som et samlesæt,” fortæller Brian.
Vi skal lige se det mest makabre rum, lover Brian. Det er aflivningsrummet.
Hvis man godt kan lide en god hakkebøf, ja, så kommer man altså ikke uden om, at der er nogle dyr, der må lade livet, for at det kan lade sig gøre. I aflivningsrummet er der allerede monterede to store bokse i rustfrit stål, som er selve de båse, hvor kreaturerne bliver aflivet. Derefter bliver det aflivede dyr hængt op i kødkrogene i loftet, og turen ind i slagteriet kan begynde. Selv om rummet overhovedet ikke er færdigt endnu, kan man godt se, at der er tænkt over detaljerne.
”Det dér er drypbakken,” siger Brian og peger på to store bakker, der mest minder om et badekar i rustfrit stål. Det er så dér, blodet fra dyrene skal havne. Der er også en stor bred rende i gulvet. På et tidspunkt kommer det til i bogstaveligste forstand at flyde med blod her.
“Men der skal nok lige bruges lidt tid på at få gjort ordentligt rent først...”

 

Andre artikler om byggerier

Danmarks største byggeplads (september 2015)
De bygger Københavns nye forsamlingshus (marts 2015)
Til tops på Københavns nye bjergtinder (marts 2015)
Sygehus i samlesæt (december 2013)
En tunnel under de store udfordringer (september 2013)