Find vores pakkeløsninger for ventilation

Læs mere

Restsalg af VAGA-produkter

Se de ekstra gode priser

Find vores pakkeløsninger for ventilation

Læs mere

Find vores pakkeløsninger for varmepumper

Se mulighederne

Find gode tilbud på værktøj

Se denne måneds tilbud

Find gode tilbud på el og belysning

Se denne måneds tilbud

Find gode tilbud på VA-varer

Se denne måneds tilbud

Find gode tilbud på beslag

Se denne måneds tilbud

Vigtig info til vores kunder: Ordrer der bestilles efter d. 19. december, til nat- eller kranlevering, vil først bliver leveret 2. januar 2025

Læs mere her
Vis alle produkter

Find vores pakkeløsninger for ventilation

Læs mere

Restsalg af VAGA-produkter

Se de ekstra gode priser

Find vores pakkeløsninger for ventilation

Læs mere

Find vores pakkeløsninger for varmepumper

Se mulighederne

Find gode tilbud på værktøj

Se denne måneds tilbud

Find gode tilbud på el og belysning

Se denne måneds tilbud

Find gode tilbud på VA-varer

Se denne måneds tilbud

Find gode tilbud på beslag

Se denne måneds tilbud

Vigtig info til vores kunder: Ordrer der bestilles efter d. 19. december, til nat- eller kranlevering, vil først bliver leveret 2. januar 2025

Læs mere her
{{'{0} produkter' | aoStringReplace: result.Count}}

Din søgning gav desværre ikke noget resultat

Vi kunne desværre ikke finde noget ud fra søgningen: "{{searchString}}".

Prøv at søge efter nogle andre ord eller find varerne via kategorierne.

Søg varer


Du kan søge efter varenumre, EAN num, produktnavne og lign. 

Fem gode nyheder og fem dårlige nyheder om tiden efter Corona

Er der en ny krise på vej? Eller bliver det hele godt igen lige om lidt? Mon ikke mange håndværkere rigtig gerne vil have svar på det spørgsmål. Vi har ikke svaret. Men vi har en god og en dårlig nyhed. Eller rettere: VI har fem af hver. Og måske kan de hjælpe dig til at få en ide om, hvor vi skal hen efter corona.

Af Michael Rachlin

 

De fem gode nyheder

 

Anlægsloftet er væk
Noget af det første, regeringen gjorde for at hjælpe byggeriet, var at fjerne kommunernes anlægsloft i slutningen af marts. Det betyder, at kommunerne resten af året er frit stillet til at sætte nye byggerier og renoveringer i gang, hvis de vel at mærke har penge på kistebunden. Det er der en del kommuner, der har, og alene Københavns og Aarhus Kommune har fremrykket projekter for henholdsvis 350 og 300 mio. kroner.  Det er gode nyheder for de håndværkere, der leverer til det offentlige. Samtidig er der stadig mange offentlige bygninger, der endnu ikke er åbnet efter corona-nedlukningen. Med andre ord et oplagt tidspunkt at sætte en renovering eller et byggeri i gang.

 

Nye muligheder for gode ideer
Mange håndværkere kan mærke krisen, men overraskende mange klarer sig godt. Og nogle har ligefrem set muligheder i corona-krisen. Det fortæller Mads Okking, der er udviklingskonsulent i Dansk Håndværk. En af de virksomheder, han har talt med, var en tømrer, der havde en i ide om, at mange karantæneramte familier i rækkehusene ”kartoffelrækkerne” på Østerbro ville få brug for ny terrasse, når de var hjemme i foråret. Og da alle rækkehusene og grundene havde samme størrelse, kunne han give et standardiseret tilbud, som blev virkelig godt modtaget.
”Jeg har også talt med et murerfirma, der brugte Facebook til at give et skarpt tilbud til istandsættelse af facader og sokler hos private. Og de fik også mange opgaver. Så jeg hører altså om firmaer, der finder på alternative måder at komme ud til kunderne på lige nu,” fortæller Mads Okking.

 

Hjælpepakkerne
Regeringen har vedtaget flere hjælpepakker, der kan komme håndværkere til gode. Der er flere forskellige pakker, og måske er der flere på vej. Man kan fx få dækket noget af udgiften til løn, hvis man har sendt medarbejderne hjem, og man kan få hjælp til faste udgifter og delvist dækket nedgangen i omsætningen. AO har lavet en oversigt her – men det er også en god ide at følge med på virksomhedsguiden.dk.

 

Nye måder at arbejde på 
Vi har lært at gøre mange ting på nye måder under corona-krisen. Og mange ting vil også gøre hverdagen lettere, når vi kommer over på den anden side af corona-krisen. Hvis du fx er begyndt at holde video-møder med samarbejdspartnere eller kunder, så hold fast i det, når corona-tiden er slut, hvis det gør møderne mere effektive, og du sparer tid og penge. I det hele taget kan det været et godt tidspunkt at se på digitalisering af nogle af dine gamle rutiner. Hvis du stadig har ordrestyring, tidsregistrering og kørebog på papir, er det nu et rigtigt godt tidspunkt at finde en digital løsning.

 

30 mia. kr til almene byggerier
Regeringen vil afsætte 30 mia. kroner til renovering af almene boliger. Det fortalte statsminister Mette Frederiksen i sin tale på 1. maj, og det var et tiltag, som både oppositionen og byggebranchen havde presset på for. Byggerierne skal gå i gang allerede i år, og ifølge statsministeren skal der være tale om energirenovering til glæde for klimaet og generelle forbedringer af de over en million danskere, der bor i almene boliger. Det kan eksempelvis give mange jobs på den københavnske vestegn, hvor de almene boliger udgør mere end halvdelen af boligerne i fem kommuner.

 

De fem dårlige nyheder

 

Krisen stikker dybt
Der er nogen som sammenligner corona-krisen med et sommerhus, der er lukket ned for vinteren: Om lidt når vi tænder for strømmen igen, vil alting være ligesom, da vi lukkede ned. Og i starten af maj tyder meget på, at aktiemarkedet har samme optimisme. Det er positivt, hvis det er rigtigt, men desværre er der ikke ret mange økonomer, der giver dem ret. Og de fleste virksomheder og private ser heller ikke særligt lyst på fremtiden lige nu. Om vi skal have noget, der ligner finanskrisen i 2007 – eller måske endnu værre – er for tidligt at sige. Men vi skal nok forberede os på, at det ikke er overstået lige med det samme.

 

Usikkerheden
Lige nu handler overskrifterne i medierne om at ”åbne samfundet op”, og mange forestiller sig, at det kun kan gå den rigtige vej nu. Det er desværre ikke sikkert, og alene usikkerheden vil lægge en dæmper på investeringslysten hos både virksomheder og private.
” Vi har ikke prøvet det her før, og der er ingen, som ved, hvor vi står om seks måneder. Det påvirker selvfølgelig byggebranchen allerede nu,” siger udviklingskonsulent i Dansk Håndværk Mads Okking.

Tilgangen til faget
VVS’ere, elektrikere og andre håndværkere har haft svært ved at tiltrække unge til faget, og corona-krisen vil ikke gøre det nemmere. På kort sigt får elever på erhvervsuddannelser bliver det svært at få et svendebrev, når skolerne er lukkede og virksomhederne sender lærlingene hjem. Og på sigt kan usikkerheden også gøre det mindre attraktivt at vælge håndværksfagene.

Flere regler
Corona-krisen har naturligt nok betydet, at der er kommet flere regler for byggepladser og spjældarbejde. Reglerne og krav og kontrol kan give god mening under en pandemi, men nogle af bliver måske, når pandemien er overstået. Og så kan det godt blive en belastning.
”Det kan give nogle øgede administrative byrder, der rammer små- og mellemstore virksomheder som håndværkere hårdere. Det kan være nemmere for en stor virksomhed med en HR-afdeling eller en arbejdsmiljø-afdeling at håndtere,” siger Mads Okking.

 

Er allerede sket et fald – arbejdsløsheden er her allerede
Selvom nogle måske er gået fri, er der allerede sket et fald. 40 procent af VVS- og blikkenslagerforretninger og 34 procent af virksomhederne inden for elinstallation rapporterer om, at mangel på efterspørgsel begrænser deres produktion. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik. Det er private, der udskyder opgaver, men det kan også være virksomheder, der sætter bygge- eller renoveringsprojekter i bero. Corona-krisen har også fået ledigheden til at tage vokse med 50.000 personer i løbet af få uger. Servicesektoren er hårdest ramt, men også inden for bygge- og anlæg er ledigheden steget fra 5,3 procent før corona-krisen til 7,5 procent i slutningen af april.