Find vores pakkeløsninger for ventilation

Læs mere

Restsalg af VAGA-produkter

Se de ekstra gode priser

Find vores pakkeløsninger for ventilation

Læs mere

Find vores pakkeløsninger for varmepumper

Se mulighederne

Find gode tilbud på værktøj

Se denne måneds tilbud

Find gode tilbud på el og belysning

Se denne måneds tilbud

Find gode tilbud på VA-varer

Se denne måneds tilbud

Find gode tilbud på beslag

Se denne måneds tilbud
Vis alle produkter

Find vores pakkeløsninger for ventilation

Læs mere

Restsalg af VAGA-produkter

Se de ekstra gode priser

Find vores pakkeløsninger for ventilation

Læs mere

Find vores pakkeløsninger for varmepumper

Se mulighederne

Find gode tilbud på værktøj

Se denne måneds tilbud

Find gode tilbud på el og belysning

Se denne måneds tilbud

Find gode tilbud på VA-varer

Se denne måneds tilbud

Find gode tilbud på beslag

Se denne måneds tilbud
{{'{0} produkter' | aoStringReplace: result.Count}}

Din søgning gav desværre ikke noget resultat

Vi kunne desværre ikke finde noget ud fra søgningen: "{{searchString}}".

Prøv at søge efter nogle andre ord eller find varerne via kategorierne.

Søg varer


Du kan søge efter varenumre, EAN num, produktnavne og lign. 

Der er øl i rørene

Der er mange ting, man kan tage med fra VVS-branchen, hvis man vil brygge sin egen øl, siger Morten Byrgesen fra Slangerup Bryghus, et bryghus, der laver VVS – eller omvendt.

VVS'eren Morten Byrgesen har startet Slangerup BryghusAO i Frederikssund har en kunde, der ofte lugter lidt af øl, når han dukker op. Nogle af medarbejderne har måske undret sig lidt over det, men de får forklaringen, når han betaler.
Kundens firma er nemlig registreret under navnet Slangerup Bryghus, men det er tydeligvis også et bryghus, der laver helt traditionelle VVS-opgaver som gaskedler, badeværelser og afløb osv.
Måske er det verdens eneste bryggeri, der laver VVS-arbejde. Eller måske er det omvendt. For det er Morten Byrgesens VVS-arbejde, der gør, at der kommer penge hjem til familien i Slangerup, selvom firmaet på papiret er et bryggeri.
“På et tidspunkt solgte jeg mit VVS-firma til et mellemstor virksomhed, og så var der kun bryggeriet tilbage på mit gamle CVR-nummer. I dag er jeg tilbage som selvstændig, så derfor har jeg et VVS-firma, der hedder Slangerup Bryghus”, forklarer Morten Byrgesen, der anslår, at han næppe tjener 100 kr. i timen i bryggeriet, der er indrettet i en garage i baghuset i Slangerup. Bryggeriet er derimod en passion – det fornemmer man hurtigt. Morten Byrgesen har brygget øl i seks-syv år. Det hele startede med, at han var til vikingespil i Frederikssund, hvor der var en bod for hjemmebryggere. Da Morten i forvejen var meget interesseret i øl, opfordrede hans kone ham til at tilmelde sig et kursus i ølbrygning. Der var imidlertid lang ventetid på kurset, så Morten startede med at læse en bog om ølbrygning. Og kort efter var han i gang med at indrette et hjørne af den 145 kvadratmeter store garage som bryggeri.
Viden fra VVS-branchen er ikke dårlig, når man starter et bryghus“Der er mange ting fra VVS-branchen, der er gode at kunne, når man indretter et bryggeri. Der er masser af rør og slanger, og man kan også være lidt kreativ. Fx har jeg brugt et fordelerrør fra gulvvarme her, hvor vi tapper øl på flaskerne”, forklarer Morten Byrgesen, mens han viser os rundt i bryggeriet, hvor årets julebryg netop er sat over.
“Men det vigtigste er selvfølgelig selve brygningen, som jo er noget helt andet. Det skal man lære. Jeg vil ikke gøre det sværere, end det er. Men hvis man har lyst til at starte med at brygge hjemme i køkkenet, så det vigtigste nok, at man har en forstående hustru”, siger Morten Byrgesen, der ikke har nogen hemmeligheder omkring den gode øl.
“Hvis folk vil have opskriften, kan de bare ringe. Jeg tror ikke, at du kan kopiere andres øl. Noget af magien opstår ved, at det bliver lavet her i disse lokaler. Om det er noget, jeg gør uden at tænke over det, eller om det bare er i vandet, det ved jeg ikke”.
Typisk bruger Morten ugens første fire arbejdsdage på VVS-arbejdet. Om fredagen starter han tidligt med mæskningen – den første del af bryggeprocessen. Når først processen er godt i gang, kan der godt nås et par andre opgaver i løbet af formiddagen. Han brygger typisk 160 liter af gangen, og lige nu kan han slet ikke følge med. Han kan sælge alt det øl, han kan brygge. Al øllet bliver solgt i Slangerup, hvor mange værdsætter den gode øl med en lokal historie.
Et af årets højdepunkter er den lokale jazzfestival, Snake City Jazz Festival, som han leverer øl til. Den fik sin egen ale, men ellers er en af Morten Byrgesens favoritter pinsebryggen – en mørk, fyldig øl med en eftersmag af rosiner.
“Den var tænkt som en juleøl. Men så frøs alle vandrørene i garagen. Så det endte med at blive en pinsebryg”, fortæller Morten Byrgesen. Mange af øllene har uhøjtidelige navne. Fx er en af øllene opkaldt efter hunden Max. Andre har referencer til lokalområdet såsom signaturøllen, Kingo Porter, der er opkaldt efter Slangerups mest berømte bysbarn, salmedigteren Kingo.
Som det ser ud nu, kommer bryggeriet ikke til at vokse ud af Slangerup. Morten vil gerne blive i garagen, og hvis bryggeriet skal blive meget større, skal der også investeres i større ståltanke, hvilket vil være et stort spring.
Så indtil videre har Slangerup et bryghus, der laver VVS. Og AO i Frederiksund har stadig en kunde, der dufter af øl hver fredag.

Læs mere om AO Frederikssund
Læs mere om Slangerup Bryghus

 

Gode råd om ølbrygning – fra Morten Byrgesen

“Inden øllet kan gære, bliver urten kogt. Mange nybegyndere koger urten for lidt, for at det hele ikke skal fordampe. Men tænk på urten som en god fond, der skal koge ind”, siger Morten Byrgesen. Det skal koges ned og koncentreres, for at øllet bliver godt.
“Hygiejnen kan ikke undervurderes”, siger Morten Byrgesen, der konstant skolder sine kar, desinficerer og renser alt udstyr. Bakterier i øllet er ikke farligt, men de kan nemt ødelægge et helt parti og gøre det udrikkeligt.