De danske boligejere har opdaget, at det er træls med en oversvømmet kælder, hver gang et hidsigt skybrud har været forbi. Det giver ekstra gode opgaver med forebyggende installationer, fortæller Mads Madsen fra Madsens Multientreprise i Glostrup.
Skybruddene har været hidsige de seneste par år. Og hvis man først én gang har prøvet at stå i en kælder fyldt med døde rotter, drivvåde flyttekasser og smattede fotoalbums, så får man lyst til at gøre noget ved sagen. Det giver ekstra arbejde hos entreprenørfirmaer som Madsens Multientreprise i Glostrup.
”Det er klart, at når boligejeren for tredje eller fjerde gang må ringe til forsikringsselskabet for at anmelde en vandskade efter et skybrud, så bliver forsikringsselskabet en lille smule anstrengte i stemmelejet. Og så er det, at folk bliver interesserede i at investere i et højvandslukke,” fortæller kloakmester Mads Madsen, der driver virksomheden sammen med sin far, Svend Åge.
”Det er nogle meget sjove opgaver, for det er ofte nogle lidt større ting, der skal laves.”
Madsens Multientreprise har de seneste par år oplevet en stigende efterspørgsel efter netop kloakrenoveringer – både hos private og virksomheder. Worker er i dag taget med ud for at se på en af de lidt større kloakløsninger, som Madsen har udført. Ved den kommunale bygning på Borgervænget på Østerbro i København kunne Madsens Multientreprise nemlig installere en af Danmarks største højvands lukker.
”Vi var vist de første til at lave dem i Danmark, og i dag er der, så vidt jeg ved, kun lavet en tre-fire stykker,” griner Mads, mens han med sikker hånd får vristet det tunge kloakdæksel op.
Kloakløsningen – en stor bypass- pumpebrønd – er fra tyske Kessel, og nede i brønden er der en stor plastikboks med selve højvandslukket – og desuden to pumper. Det er nødvendigt med to pumper, i det tilfælde at den ene pumpe skulle svigte.
”Det er nogle meget kraftige pumper, der er i stand til at sikre, at regnvandet fra bygningens tag kan blive pumpet ud i kloaksystemet, mens det stadig regner, så der ikke kommer opstuvet regnvand. Og eftersom taget er på 1.000 m2, så skal der ret så meget pumpekapacitet til. Og pumperne kan pumpe vandet væk, selvom der står vand i rørene bagude,” forklarer Mads, der har været på kursus som servicetekniker hos Kessel for at få lov til at installere den slags brønde.
Selve bypass-pumpebrønden er sikret med alarmer, der fortæller de ansatte ved den kommunale bygning, hvis der skulle opstå en fejl på systemet. Samtidig kører anlægget autonome test en gang om måneden. Både pumpe og brønd bliver på den måde funktionstestet.
Bekostelig løsning
Hele brønd løsningen kommer som ’et samlet sæt’ fra den tyske producent, forklarer Mads. Det hele er klar til at blive puttet i jorden og koblet til.
”Det eneste, der lige gav os lidt udfordringer, var faktisk elektrikeren, der lige måtte læse lidt på manualen. Men det er også en rimelig dyr løsning – selve brønden alene koster 125.000 kroner – og så går der altså arbejdsdage med at grave hullet og de andre forberedelser.
Arbejdet har bestået i at ’vende’ det eksisterende kloakanlæg, så regnvandet løber hen til den nye brønd. Samtidig er regnvandet blevet skilt fra det øvrige spildevand.
”Det er en ret stor opgave for os – og lidt mere omfattende, end det normale. Af hensyn til at sikre de rigtige løsninger havde vi brøndens producent med til at beregne dimensioner og den slags, så vi lige havde dem som garant for regnestykket,” siger Mads.
Madsens Multientreprise, Glostrup Typiske opgaver: Kloakrenoveringer og montering af højvandslukker. |